Νέα

Μας ενδιαφέρουν.....

Μεσογειακή Διατροφή. Τι γνωρίζουμε για αυτή;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950 ξεκίνησε μία μεγάλη έρευνα, γνωστή ως
η μελέτη των 7 χωρών, όπου μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες
ανθρώπων από τις εξής χώρες: Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία,
Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία.
Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, που διήρκησε 30 χρόνια, έδειξαν
ότι οι Κρητικοί εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από
καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον μεγαλύτερο μέσο όρο
ζωής. Από τότε πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το
αποτέλεσμα αυτό είχε τις ρίζες του στην παραδοσιακή Μεσογειακή
Διατροφή των Κρητικών εκείνης της εποχής.
Το «μυστικό» της μακροζωίας των μεσογειακών λαών και δη των Κρητικών
ήταν η απλή και λιτή διατροφή τους, η οποία βασιζόταν σε φυτικά τρόφιμα,
φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά, ελαιόλαδο και κόκκινο
κρασί. Ένας επιπλέον παράγοντας που συνέβαλε σημαντικά στην καλή
υγεία των εν λόγω πληθυσμών ήταν και ο φυσικός τρόπος ζωής τους
(εργασία στην ύπαιθρο), που είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίζουν οι
Κρητικοί μεγαλύτερα ποσοστά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας από
τους υπόλοιπους πληθυσμούς.
Ως επακόλουθο αυτών των συμπερασμάτων, έγινε προσπάθεια από μία
ομάδα επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του HARVARD, με τη συμβολή
πολλών ελλήνων επιστημόνων, να διαμορφωθούν διατροφικές οδηγίες σε
επίπεδο τροφίμων με βάση τις αρχές της παραδοσιακής Μεσογειακής
Διατροφής. Οι διατροφικές αυτές οδηγίες διαμορφώθηκαν με τη μορφή
μιας πυραμίδας. Πρόκειται για την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής,
που, όπως πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, έχει πολλά
πλεονεκτήματα έναντι άλλων προτύπων διατροφής. Πιο συγκεκριμένα,
ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση των διατροφικών
οδηγιών που απεικονίζονται στην πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής
έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης νόσων που
σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή (όπως καρδιαγγειακά νοσήματα,
παχυσαρκία, διαβήτης, κ.ά.).

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, οι οποίες βρίσκονται στα τρόφιμα σε μικρές ποσότητες αλλά η λήψη τους μέσω των τροφών είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού. Οι βιταμίνες πρέπει να είναι βασικό στοιχείο στην καθημερινή διατροφή μας για τρεις κύριους λόγους:
Α. Eπειδή μερικές από αυτές είναι απολύτως απαραίτητες για τη μετατροπή συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) σε ενέργεια.
Β. Eπειδή έχουν και σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δηλαδή ασκούν προστατευτική δράση.
Γ. Γιατί συντελούν στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών όπως του ασβεστίου και του σιδήρου.

Βιταμίνη C: Η ασπίδα του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων. Είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση των τραυμάτων και την καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο (αιμορραγία των ούλων). Πού θα βρούμε βιταμίνη C; Στο μαρούλι, στην πατάτα, στο γάλα, στα εσπεριδοειδή, στην ντομάτα, στο κρεμμύδι, στο κρέας.
Βιταμίνη Ε: Βοηθάει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ημερήσιες απαιτήσεις είναι 10 mgr για τους άνδρες και 8 mgr για τις γυναίκες. Την βρίσκουμε στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στο κρέας, στα δημητριακά και στο πιτυρούχο ψωμί.
Βιταμίνη A ή Ρετινόλη: Βοηθάει στην ανάπτυξη, στην όραση, την υγεία του δέρματος, ενώ έχει αντικαρκινική δράση. Την βρίσκουμε στα αυγά, στο μαρούλι, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά, στα καρότα, στο σπανάκι. Όταν δεν την λαμβάνει επαρκώς ο οργανισμός έχει ως επακόλουθο δερματικές παθήσεις και διαταραχές στην όραση.
Βιταμίνη Β1: Βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων, ενώ η έλλειψή της προκαλεί ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία. Συναντάται στα αυγά, στο γάλα, στα όσπρια, στο μαύρο ψωμί και στα δημητριακά.
Βιταμίνη Β2: Την βρίσκουμε στο συκώτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στα όσπρια, στα αυγά. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια στον οργανισμό δεν έχουμε καλή λειτουργία στα νεύρα, έχουμε αδυναμία και παρατηρούνται διάφορες δερματικές παθήσεις.
Βιταμίνη D: Βοηθάει στον σχηματισμό των οστών και δοντιών. Όταν δεν υπάρχει επάρκεια στον οργανισμό προκαλούνται ραχίτιδα και διαταραχές στον μεταβολισμό. Την βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στο συκώτι.
Βιταμίνη Κ: Πηγή της βιταμίνης Κ είναι τα φρούτα, τα δημητριακά, το σπανάκι. Βοηθάει στην πήξη του αίματος και στην επούλωση τραυμάτων.

Συνταγές από την αρχαία εποχή

Ψάχνοντας σε διάφορες πηγές, ανακαλύψαμε κείμενα που μας διαφωτίζουν σχετικά με τη διατροφή των Ελλήνων στο πέρασμα των αιώνων. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις διατροφικές συνήθειες του λαού μας από τα Ομηρικά κιόλας χρόνια. Περιγράφονται φαγητά και συνταγές από την αρχαία εποχή, διαιτητικές συνήθειες των Βυζαντινών αλλά και των παππούδων μας πριν την εισβολή του σύγχρονου τρόπου διατροφής.
Να μερικά μενού που μας έρχονται από εκείνα τα χρόνια:

Ορεκτικά:
Ρεβύθια με πατζάρια και σκόρδο
Μαύρες τσακιστές ελιές με τυρί

Σαλάτες:
Θαλασσαία
Σπανάκι, κρεμμύδι φρέσκο, κάππαρη, πλοκάμι χταποδιού με γαρίδες, μύδια και καλαμάρια
Κυκλωπαία
Ρόκα με κατσικίσιο ξυστό τυρί, ελαιόλαδο και ξύδι
Πρασσαία
Λάχανο, ρόκα, σέλινο, σπαράγγια, αυγά με κουκουνάρι, καρύδια, βολβούς, σταφίδες και ρόδια

Κύρια πιάτα:
Πανσέτα χοιρινού με γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, θυμάρι, ξύδι & σκορδαλιά ρεβιθιών
Γεμιστές φέτες χοιρινού φιλέτου με δαμάσκηνα με σκούρο ζωμό, συνοδευόμενες με αγκινάρες και πουρέ αρακά.
Γαρίδες με Ξύδι και μέλι συνοδευόμενες με κολοκύθια και κουνουπίδι

Γλυκίσματα:
Ποικιλία ξηρών καρπών (δαμάσκηνα, ξερά σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, χουρμάδες, φυστίκια με μέλι αττικό-με ή χωρίς γιαούρτι).
Κόκκωρα - ξερά σύκα με καρύδια και μέλι.
Κομματάκια μήλου και ρόδια με γιαούρτι και μέλι.

 

Το ξέρατε;

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την συνύπαρξη ενός συνόλοιυ διαταραχών σε ένα άτομο, όπως η κεντρική παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπεργλυκαιμία και η υπέρταση με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατα, σε δύο μελέτες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και την Ισπανία βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν διατροφή πιο κοντά στο μεσογειακό μοντέλο είχαν μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου.

Τα στοιχεία που διαθέτουμε από επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες «δυτικού τύπου» αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου. Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ψάρι, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών φαίνεται να έχουν προστατευτικό ρόλο.

 
Read more